Plusy i minusy włączania ryb do naszej diety

Korzyści płynące z regularnego spożywania ryb Ryby są doskonałym źródłem chudego białka, które korzystnie wpływa na serce. Spożywanie jednej lub dwóch porcji ryby tygodniowo może obniżyć ryzyko wystąpienia zawału serca. Jest tak dlatego, że białko ryby zawiera zdrowe dla serca kwasy tłuszczowe omega-3, które obniżają poziom trójglycerydów. Pomagają one również zmniejszyć stan zapalny w organizmie…

Czytaj dalej

Czarna porzeczka – właściwości i wartości odżywcze

Cały czas pojawiają się nowe badania ujawniające kolejne korzyści płynące ze spożywania czarnej porzeczki. Dowiedz się, jak mogą one pomóc Ci poprawić stan zdrowia. Bogactwo witaminy C Czarne porzeczki są bogactwem witaminy C. Witamina C jest niezbędnym składnikiem odżywczym. Jako że nasz organizm nie jest w stanie jej samodzielnie wytworzyć, konieczne jest spożywanie pokarmów, które…

Czytaj dalej

Fitoterapia

Fitoterapia Fitoterapia wywodzi się z medycyny ludowej, która posługiwała się roślinami leczniczymi i prawdopodobnie stała się początkiem współczesnej farmakologii. Już Paracelsus (przyrodnik, lekarz i filozof XVI w), wyrażał pogląd, że „ łąki i lasy to apteki“. Pojęcie leku roślinnego zostało opracowane w oparciu o postanowienia EMEA (Europejska Agencja Leków) i WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) i…

Czytaj dalej