Czarna porzeczka – właściwości i wartości odżywcze

Cały czas pojawiają się nowe badania ujawniające kolejne korzyści płynące ze spożywania czarnej porzeczki. Dowiedz się, jak mogą one pomóc Ci poprawić stan zdrowia.

Bogactwo witaminy C

Czarne porzeczki są bogactwem witaminy C. Witamina C jest niezbędnym składnikiem odżywczym. Jako że nasz organizm nie jest w stanie jej samodzielnie wytworzyć, konieczne jest spożywanie pokarmów, które ją zawierają. Ponadto, należy pamiętać, że organizm szybko ją rozkłada i nie magazynuje zbyt dużych ilości, dlatego nie możemy zapominać o regularnym jej uzupełnianiu wraz z pokarmami. Należy spożywać minimalną ilość witaminy C, aby zapobiec szkorbutowi. Dzienne zapotrzebowanie na nią wynosi ok. 40-50 mg u dzieci, 75 mg u kobiet i 90 mg w przypadku mężczyzn. Jest to znacznie więcej niż poziom wymagany do zapobiegania szkorbutowi i poza najbiedniejszymi krajami, mało prawdopodobne jest, aby nasz dieta zawierała mniej niż ta ilość. Poza tym, witamina C przyczynia się do utrzymania tkanek w dobrej kondycji, zwiększa przyswajalność żelaza, wzmacnia nasz układ odpornościowy i jest dobrym antyoksydantem. Antyoksydacyjna zdolność czarnej porzeczki chroni komórki nerwowe i pomaga regenerować systemy obronne organizmu.

Korzystny wpływ czarnej porzeczki na wzrok

Przeciwutleniacze odgrywają ważną rolę w utrzymaniu zdrowia naszych oczu i wzroku, zwłaszcza w zapobieganiu zaćmie. Zaćma jest powszechną chorobą zwyrodnieniową oka związaną na ogół z wiekiem. Niektóre przeciwutleniacze, takie jak witamina C, zmniejszają ryzyko wystąpienia zaćmy. Nie wiadomo jeszcze czy podobne właściwości wykazują inne antyoksydanty zawarte w czarnych porzeczkach.

Wpływ czarnej porzeczki na układ moczowy

Picie dużej ilości soku z czarnej porzeczki może pomóc w zapobieganiu infekcjom układu moczowego, chociażby dlatego, że picie dużej ilości płynów oznacza, że drogi moczowe są regularnie oczyszczane! Chociaż najlepszym sposobem leczenia samych  infekcji układu moczowego antybiotyki, wiele osób stosuje rośliny o właściwościach antybiotyków, aby zapobiec zakażeniom. Chociaż najbardziej znaną rośliną jest żurawina, naukowcy skłaniają się ku temu, że czarna porzeczka może być równie korzystna. Przyjrzeli się oni kwestii przydatności żurawiny w zwalczaniu bakterii w drogach moczowych. Odkryli, że substancje zwane proantocyjanidynami z żurawiny czy jagód powstrzymują bakterie przed przyklejaniem się do ścian dróg moczowych. Uniemożliwiają im tym samym pozostanie tam i wywołanie zakażenia. Czarne porzeczki mogą również pomagać w pozbywaniu się bakterii z dróg moczowych, gdyż zawierają proantocyjanidyny. Można je znaleźć w moczu po wypiciu soku z czarnej porzeczki. Ponadto, sok z czarnej porzeczki, ekstrakty z czarnej porzeczki i pojedyncze substancje z tego owocu zostały przebadane w laboratorium. Po ich analizie stwierdzono, że hamują wzrost niektórych gatunków szkodliwych bakterii.

Zdrowie układu sercowo-naczyniowego

Czarne porzeczki są naturalnym, łatwo dostępnym źródłem flawonoidów. Picie wina lub soków bogatych  flawonoidy pomaga poprawić funkcjonowanie naczyń krwionośnych.

Kondycja układu pokarmowego

Antocyjany to naturalne związki, które nadają czarnej porzeczce jej charakterystyczny kolor. Antocyjany pomagają zwiększyć poziom zdrowych bakterii (Bifidobacterium) w jelitach, pomagając utrzymać sprawne funkcjonowanie układu pokarmowego. Utrzymanie zdrowia układu pokarmowego i zmniejszenie stanu zapalnego jelit jest ważne dla zdrowia, kontroli wagi i zapobiegania chorobom.