Plusy i minusy włączania ryb do naszej diety

Korzyści płynące z regularnego spożywania ryb

Ryby są doskonałym źródłem chudego białka, które korzystnie wpływa na serce. Spożywanie jednej lub dwóch porcji ryby tygodniowo może obniżyć ryzyko wystąpienia zawału serca. Jest tak dlatego, że białko ryby zawiera zdrowe dla serca kwasy tłuszczowe omega-3, które obniżają poziom trójglycerydów. Pomagają one również zmniejszyć stan zapalny w organizmie oraz korzystnie wpływają na nasz mózg. Jak to jednak zwykle bywa, włączenie ryb do diety niesie ze sobą również pewne ryzyko.

Ryby a niepojące toksyny

Pewne gatunki ryb charakteryzują się dużą zawartością rtęci. Jest to substancja szkodliwa dla naszego organizmu, zwłaszcza układu nerwowego. Zanieczyszczenie środowiska podnosi jedynie poziom rtęci w naszych oceanach, jeziorach i strumieniach. Rtęć tam obecna jest spożywana przez ryby i przekształcana w toksynę, znaną jako metylortęć. Ryby, które są wysoko w łańcuchu pokarmowym spożywają inne mniejsze skażone już gatunki zwiększając tym samym swoją zawartość rtęci. Najkorzystniejsze w takiej sytuacji będzie optowanie za mniejszymi rybami, znajdującymi się niżej w łańcuchu pokarmowym. Ostrożność powinniśmy również zachować w przypadku ryb hodowlanych, które pozornie mogą wydawać się bezpieczniejszym wyborem. Tu nasze wątpliwości powinny budzić substancje takie jak hormony, antybiotyki i inne pokarmy nieobecne w środowisku naturalnym.

ryby

Kiedy należy zachować szczególną ostrożność jedząc ryby

Główna kwestia wzbudzająca wątpliwości związana z tematem ryb i rtęci związana jest z najmłodszymi członkami naszego społeczeństwa. Niemowlęta i małe dzieci mają dopiero rozwijający się układ nerwowy, które jest szczególnie podatny na działanie rtęci.

Dlatego też kobietom w ciąży i matkom karmiącym zaleca się zachowanie szczególnej ostrożności przy wyborze rodzajów ryb, które zdecydują się włączyć do swojego menu. Eksperci zalecają unikanie ryb morskich takich jak miecznik, tuńczyk i rekin. Bardziej korzystne będzie wybieranie ryb, które mogą znaleźć lokalnie, na przykład pstrąg i karp.

Zgodnie z aktualnymi ustaleniami, ryby o niewielkiej zawartości rtęci, których nie powinniśmy się obawiać to ryby takie jak śledź, makrela, łosoś, sardynki, dorsz czy też importowane z Chin mintaj oraz sola.