Grapefruit – dlaczego warto włączyć go do swojej diety?

Grapefruit ma więcej składników odżywczych niż np. pomarańcza, od której odbiega jednak smakiem co niekoniecznie przekonuje do siebie niektóre osoby, zwłaszcza te liczące sobie kilka lat. Jest jednak wiele korzyści płynących ze spożywania grapefruitów, przyjrzyjmy się kilku z nim.

Grapefruit i korzyści wiążące się z jego spożywaniem

Włączenie grapefruitów do naszej diety przesłuży nam się na wiele sposobów. Poniżej prezentujemy niektóre z nich.

Grapefruit korzystnie wpływa na nasz układ odpornościowy

Grapefruit jest bardzo dobrym źródłem witamin w tym A, C i E, które pozytywnie oddziałują na nasz układ odpornościowy, jest to więc jeden z produktów wzmacniających odporność. Jeden cały owoc zawiera 77 mg witaminy C – więcej niż w całej dużej pomarańczy. Regularne spożywanie grapefruita jest związane z wyższym spożyciem składników odżywczych. Osoby regularnie spożywające te owoce mają wyższe spożycie nie tylko witaminy C, ale również magnezu, potasu, błonnika pokarmowego i wyższą jakość diety.

Nawodnienie

Woda stanowi ok. 92% zawartości grapefruita, jest to jedna z najwyższych wartości wśród owoców. Obecnie wszyscy zdajemy sobie sprawę jak ważne dla naszego zdrowia i wydajności jest optymalne nawodnienie.

Może przyspieszyć proces utraty wagi

Kilka badań wykazało, że osoby spożywające połówkę grapefruita lub pijące sok grapefruitowy przed każdym posiłkiem straciły na wadze więcej niż ci, którzy tego nie robili. Nie wszystkie badania wykazały jednak takie same korzyści w odniesieniu do odchudzania, a naukowcy nie mają pewności czy zaobserwowany efekt był spowodowany konkretnie tym owocem czy ogólnie spożywaniem niskokalorycznej żywności. Ni ulega jednak wątpliwości, że warzywa i owoce powinny być częścią naszej strategii jeśli chcemy schudnąć lub utrzymać naszą wagę. Warto też wiedzieć, że w połówce grapefruita jest zaledwie 39 kalorii. Jest to zatem świetny wybór dla osób chcących zwiększyć spożycie wartościowych, ale niskokalorycznych pokarmów.

Może pomóc obniżyć poziom złego cholesterolu

Według badań opublikowanych w Journal of Agricultural and Food Chemistry jeden grapefruit dziennie może pomóc obniżyć poziom “złego” cholesterolu LDL nawet o 15.5%. W badaniu naukowcy przyjrzeli się 57 pacjentom w wieku 39-72 lat, którzy mieli wysoki poziom cholesterolu i przeszli operację bypassów. Przez miesiąc część jadła codzienne grapefruita, inni nie. Osoby jedzące grapefruity miały spadek cholesterolu LDL, podczas gdy grupa kontrolna nie spożywają nie wykazał spadku. Cholesterol LDL może gromadzić się w tętnicach i zwiększać ryzyko zawału serca i udaru mózgu. Jeśli jednak bierzesz lek obniżający nadciśnienie, nie dodawaj w tym celu grapefruita dla dodatkowego efektu.