Istnieją różne typy cukrzycy i nie ma dwóch identycznych osób z cukrzycą, z tego też względu nie istnieje jedna uniwersalna dieta cukrzycowa, która odpowiadałaby potrzebom wszystkich cukrzyków. Są jednak wskazania i przeciwwskazania, które należy uwzględniać. Poniżej przedstawiamy kilka wskazów, które pomogą nam dokonywać zdrowszych wyborów żywieniowych. Są one dość ogólne i pomogą nie tylko kontrolować poziom glukozy we krwi, ale również ciśnienia i poziom cholesterolu. Mogą również pomóc w kontrolowaniu masy ciała i zmniejszeniu ryzyka powikłań cukrzycy, takich jak problemy z sercem i udary. Bez względu na typ cukrzycy ważne jest, aby skonsultować się z dietetykiem w sprawie indywidualnych zaleceń.
Dlaczego prawidłowe odżywianie jest ważne przy cukrzycy?
Osoby mające cukrzycę typu 1 wiedzą, jak ważne jest kontrolowanie ilości spożytych węglowodanów w utrzymaniu poziomu glukozy na stałym poziomie. Obliczają ile węglowodanów znajduje się w posiłku i dopasowują je do ilości insuliny, która muszą przyjąć. Jeśli masz cukrzycę typu 2 i nadwagę, znalezienie sposobu na odchudzanie jest ważne, ponieważ naprawdę poprawi kontrolowanie cukrzycy. Dzieję się tak, ponieważ utrata wagi i prawidłowe odżywianie pomogą kontrolować poziom glukozy we krwi i zmniejszyć ryzyko innych powikłań. Są na to różne sposoby takie jak dieta niskowęglowodanowa, śródziemnomorska lub niskokaloryczna. Utrata wagi może pomóc obniżyć poziom glukozy we krwi, a wiemy również, że znaczna utrata wagi może nawet doprowadzić do remisji cukrzycy typu 2 u niektórych osób.
Prawidłowe odżywianie – zdrowe nawyki żywieniowe
Co możesz robić, aby jeść zdrowiej? Oto kilka wskazówek:
- wybieraj zdrowsze węglowodany i kontroluj wielkość spożywanych porcji. Sięgaj po produkty pełnoziarniste, takie jak brązowy ryż, kasza gryczana. Warzywa, rośliny strączkowe, takie jak ciecierzyca, fasola i soczewica to kolejne przykłady zdrowszych produktów zawierających węglowodany. Ogranicz żywność o niskiej zawartości błonnika, takie jak biały chleb
- spożywaj mniej soli – spożywanie dużej ilości soli może zwiększać ryzyko nadciśnienia, co z kolei zwiększa ryzyko chorób serca i udaru. A osoby z cukrzycą są bardziej narażone na wymienione schorzenia
- Jedz więcej warzyw i owoców – warzywa i owoce są dobrym źródłem witamin, minerałów i błonnika, których nasz organizm potrzebuje każdego dnia. Różne mogą być reakcje na słodkie owoce takie jak arbuz czy winogrona. Z pewnością są one korzystniejsze niż cukier , który znajduje się w produktach takich jak czekolada czy ciasta. Należy jednak zachować ostrożność i obserwować jak reaguje nasz organizm
- jedz mniej czerwonego i przetworzonego mięsa – gdy ograniczasz węglowodany, możesz jeść więcej mięsa, niech nie będzie to jednak mięso czerwone i przetworzone, takie jak parówki, wędliny czy kiełbasa. Zamiast wieprzowiny i wołowiny jedz więcej roślin strączkowych. Sięgaj po drób, orzechy. Fasola, groch i soczewica są również bogate w błonnik a nie wpływają aż tak bardzo na poziom glukozy we krwi, dla wielu z nas mogą być więc świetnym zamiennikiem, który również zapewnia uczucie sytości
- wybieraj zdrowe tłuszcze – wszyscy potrzebujemy tłuszczu w naszej diecie, ponieważ daje nam energię i spełnia jeszcze kilka innych ważnych funkcji. Pamiętajmy jednak o różnicowaniu tłuszczów nienasyconych i tłuszczów nasyconych. Zdrowe tłuszcze znajdują się w żywności takiej jak niesolone orzechy, nasiona, awokado, oliwa z oliwek, tłuste ryby, olej rzepakowy. Tłuszcze nasycone znajdują się głównie w żywności pochodzenia zwierzęcego i przetworzonej